Mahatma Gandhi Gk Question Answer, Information About Father Of India

Know About Father Of India “Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi Gk Question Answer: We are prepared a set of 15 questions based on National Father Of India Mahatma Gandhi’s life. These are crucial questions for Mahatma Gandhi’s life. So attempt these Mahatma Gandhi Questions And Answers to improve your chances of being selected for the next examinations.

  1. Where was Mahatma Gandhi born?

(a) Porbandar
(b) Rajkot
(c) Ahmedabad
(d) Delhi

Answer: a

2. About how old was Gandhi when he reached London to become a barrister?

(a) 20 years
(b) 19 years
(c) 21 years
(d) 16 years

Answer: b

3. What was the age of Gandhi Ji at the time of his marriage?

(a) 12 yr
(b) 13 yr
(c) 16 yr
(d) 20 yr

Answer: b

  1. Who was the political guru of Mahatma Gandhi ji?

(a) Ravindra Nath Tagore
(b) Swami Vivekananda
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) None of the above

Answer: c

5. From which station in South Africa Gandhi was thrown out of the train?

(a) Natal
(b) Johannesburg
(c) Pietermaritzburg
(d) Durban

Answer: c

6. On which day of March 1930, the famous Dandi March launched by the Gandhi Ji?

(a) Tenth
(b) Thirteenth
(c) Twelfth
(d) Eleventh

Answer: c

7. At which place was Gandhiji arrested for the first time by the British Government for sedition?

(a) Bombay
(b) Pune
(c) Calcutta
(d) Ahmedabad

Answer: d

Recent Government Jobs

Indian Navy SSC Officer Recruitment 2021 For 181 SSC Officer Posts

IBPS Clerk Recruitment 2021 Notification Released For 7855 Clerk Posts Download PDF

OSSSC Recruitment 2021 For ARI & AMIN Posts Of 1114 Apply Online at @www.osssc.gov.in
  1. Mahatma Gandhi Date Of Birth?

(a) 14 Nov 1889
(b) 02 Oct 1869
(c) 10 Mar 1935
(d) 02 Oct 1904

Answer: b

  1. Who was given the slogan ‘Do or die’?

(a) Subhash Chandra Bose
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Mahatma Gandhi
(d) Sarojini Naidu

Answer: c

  1. Who killed to Gandhi Ji?

(a) Lord Mountbatten
(b) Nathuram Godse
(c) Ruskin Bond
(d) Satyam Bhatt

Answer: b

11. Full name of Mahatma Gandhi?

(a) Gandhi Ji
(b) Karamchand Gandhi
(c) Mohandas Karamchand Gandhi
(d) None Of Above

Answer: c

12. Full name of Mahatma Gandhi’s father?

(a) Harilal Gandhi
(b) Karamchand Uttamchand Gandhi
(c) Karamchand Gandhi
(d) None Of Above

Answer: b

13. What is the name of Mahatma Gandhi’s wife?
(a) Kasturba Gandhi
(b) Leela Gandhi
(c) Sabati Gandhi
(d) None Of Above

Answer: a

14. Who gave the name Bapu to Gandhi?

(a) Kasturba Gandhi
(b) Subhas Chandra Bose
(c) Nelson Mandela
(d) Karamchand Gandhi

Answer: b

15. What is Mahatma Gandhi’s mother’s name?

(a) Kasturba Gandhi
(b) Muliben Gandhi
(c) Putlibai Gandhi
(d) None Of Above

Answer: c

More info about National Father Of IndiaWikipedia
Latest Government JobsCheck Now
Latest Syllabus 2021Check Now

Leave a Comment